lutego 18, 2021

Dobrowolski i skarb z Meroe - Artur Pacuła

Tytuł: Dobrowolski i skarb z Meroe
Autor: Artur Pacuła
Wydawnictwo: Oficyna 4eM

Wychowana na powieściach przygodowych dla dzieci, z sentymentem patrzę na serię takie jak Pan Samochodzik, czy przygody Tomka Wilmowskiego Alfreda Szklarskiego. Bawiły przygodami, uczyły świata, pokazywały (na podstawie głównych bohaterów), że warto być dobrym człowiekiem. Dlatego też, gdy dostałam propozycję recenzji nowej książki Artura Pacuły poczuwałam, jakby znów miała te naście lat. 


O książce:
Przygoda, zagadki z notatnika, pościgi.
W pierwszej części nowej serii Artur Pacuła zabiera czytelników w podróż do epoki pary i elektryczności z awanturniczą przygodą oraz poszukiwaniami skarbu egipskiej cywilizacji.
Konstanty Dobrowolski, młody polski inżynier, przyjeżdża do Egiptu budować Kanał Sueski. Poznana w Kairze tajemnicza dziewczyna wplątuje go w polityczną intrygę i poszukiwania legendarnego skarbu z Meroe. Ścigany przez policję, szpiegów i buntowników, ucieka przez dziewiętnastowieczny Kair. Jednocześnie próbuje rozwiązać zagadkę zostawioną przez sławnego rabusia antycznych klejnotów.


Moje zdanie:
Powieść Artura Pacuły to przykład lekkiej powieści awanturniczo-przygodowej, adresowanej do młodego czytelnika. Swym charakterem nawiązuje niewątpliwie do niezapomnianej, ponadczasowej serii książek o Panu Samochodziku, na której wychowały się całe pokolenia przyszłych pożeraczy książek.
Odnajdujemy w niej wszystko to co niezbędne do przyciągnięcia uwagi młodego odbiorcy: wartka akcja, brawurowa przygoda, humor i ciekawa narracja. Nie bez znaczenie jest również walor edukacyjno-poznawczy książki przybliżającej w sposób przystępny sytuację ekonomiczną, polityczną dziewiętnastowiecznego Egiptu, oraz jego przebogatą starożytną historię i kulturę.
Główny bohater książki, Konstanty Dobrowolski, młody inżynier przyjeżdża do Egiptu gdzie zostaje zatrudniony przy unowocześnianiu Kanału Sueskiego. Zna kraj, gdyż jako dziecko dość często przebywał tutaj z rodzicami. Teraz powraca i... od razu popada w tarapaty.
Jest inteligentny, choć życiowo jeszcze nieukształtowany i naiwny. Po ojcu - polskim powstańcu dziedziczy typowo ułańską fantazję i szarmanckość wobec kobiet. Po matce - Francuzce - poczucie narodowej dumy.
Osią akcji jest informacja o tajemniczym skarbie ukrytym gdzieś na terenach potężnego i bogatego choć nieistniejącego już państwa Kusz. Tajemniczy pamiętnik pomaga bohaterom w poszukiwaniach. Nie brakuje pościgów, strzelaniny, nagłych zwrotów akcji . Narracja przyspiesza gdy do gry wchodzą Brytyjczycy, Niemcy, miejscowa mafia i zwykli bandyci. A wszystko to na tle wspaniałego Kairu z jego niezwykłymi zabytkami.
Podsumowując - książkę czyta się z przyjemnością. Nie razi nawet dość uproszczona struktura fabuły, czy prosty, nieskomplikowany język. Wszak jest to książka adresowana do młodego czytelnika i dostosowana do jego oczekiwać i możliwości poznawczych.

Ocena: 7,5/10

Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Oficyna 4em.



Wrzucę tylko przypomnienie:

Jak macie nadmiar tytułow w swojej biblioteczce, wpadajcie na mój portal:
https://mymole.pl/

Więcej info o nim znajdziecie TUTAJ


lutego 11, 2021

Minus 100 stopni. Pierwsze zimowe wejście na Mount McKinley - Art Davidson

Tytuł: Minus 100 stopni. Pierwsze zimowe wejście na Mount McKinley
Autor: Art Davidson
Wydawnictwo: Czarne

Książki o górach od zawsze były moją pasją – zarówno te opowiadające o wspinaczkach i górskich wędrówkach, jak i chociażby biografie słynnych wspinaczy. Kto nie wychował się na Księdze Tatr Jalu Kurka, ten nigdy nie zrozumie tej niezwykłej fascynacji górami i wszystkim tym co z nimi związane. Ten nigdy nie pojmie tej pasji, która zmusza mnie do ciągłego poszerzania domowej ”górskiej” biblioteczki o  niemal wszystkie pozycje wydawnicze związane z alpinistyką i taternictwem po te nowsze, jeszcze gorące relacje z wypraw, jak i powtórne wydania klasyków, jak chociażby Minus 100 stopni Arta Dawidsona.


O książce:
Wyprawa na McKinley (dziś Denali) należy do górskiej klasyki. Od tamtego czasu sporo się we wspinaniu zmieniło. Ale nie zmieniły się góry – wciąż stawiają twarde warunki tym, którzy mają odwagę się z nimi mierzyć.
Książka Arta Davidsona to drobiazgowa relacja uczestnika pierwszej zakończonej powodzeniem zimowej wyprawy na McKinley. Zdobywca najwyższego szczytu Ameryki Północnej pomaga nam zrozumieć, co dzieje się tam, na górze. Opowiada o granicach ludzkich możliwości, a także o ambicji, sile międzyludzkich więzi, odpowiedzialności za innych i woli przetrwania – nawet gdy nie ma już nadziei, Minus 100 stopni to książka legenda, wydana po raz pierwszy jeszcze w 1970 roku i stale wznawiana, jedna z najważniejszych książek górskich w historii.


Moje zdanie:
Jako tytuł wydany ponad czterdzieści lat temu trąca stylem lekko  archaicznym, niedzisiejszym, a jednak fascynuje naiwną szczerością i prawdziwymi emocjami. Pierwsze zimowe wejście na Denali, (któremu poświęcona jest książka) opisane przez jednego z uczestników wyprawy było jak na ówczesne czasy ogromnym sukcesem.
Szczyt ten charakteryzują trudne warunku atmosferyczne, silne wiatry i wysoka deniwelacja 5500m, co sprawia że jest on trudny do zdobycia nawet w sezonie letnim, a co dopiero gdy temperatury spadają, śnieg szczypie w oczy. Z tym większym podziwem należy odnieść się do wspinaczki Arta Davidsona z roku 1967 i ich sportowego sukcesu. Wiele rzeczy opisywanych w relacji z wyprawy szokuje współczesnego czytelnika: technika wspinaczkowa, wyposażenie, brak sprawnych środków komunikacji, brak wsparcia meteorologicznego, słaba wiedza z zakresu medycyny i fizjologii, w dużym stopniu brak profesjonalizmu niektórych uczestników wyprawy. A jednak książkę czyta się z zapartym tchem. I chociaż niekiedy trudno nam wyobrazić sobie wspinaczy zabierających ze sobą łopaty do odgarniania śniegu, czy budowanie obozów z igloo, to emocje kierujące zachowaniem bohaterów opisywanych wydarzeń są całkowicie współczesne, ponadczasowe i uniwersalne: lęk, ambicja, wola walki i przetrwania, a także troska o towarzyszy wspinaczki, gotowość poświęcenia. 
Książka nacechowania jest sporym ładunkiem emocjonalnym, który nie pozostawia czytelnika obojętnym i sprawia, że pomimo czasami niezbyt składnej i precyzyjnej narracji czyta się ją z prawdziwą przyjemnością

Ocena: 8/10

Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Czarnemu



lutego 09, 2021

Mymole.pl

 Dzisiaj trochę nietypowo!

Chciałabym przedstawić Wam coś, nad czym pracowałam bardzo dłuuugooo! Ale w końcu działa na tyle, że warto to przedstawić światu.

Pierwszy w Polsce portal do sprzedaży/kupna i wymiany książek z drugiej ręki. Masz za dużo tytułów na półce, albo szukasz czegoś konkretnego? Rozgość się. Ta strona jest idealnie dla Ciebie!

https://mymole.pl/

https://www.facebook.com/mymolepl - oficjalny fanpage, jeśli chcielibyście być na bieżąco ze zmianami :)



lutego 08, 2021

Początek końca? Rozmowy o lodzie i zmianie klimatu - Jakub Małecki, Julita Mańczak

Tytuł: Początek końca? Rozmowy o lodzie i zmianie klimatu
Autor: Jakub Małecki, Julita Mańczak
Wydawnictwo: ZNAK literanova


Coraz większą popularnością na rynku wydawniczym cieszą się książki popularno-naukowe, które w sposób dostępny dla każdego czytelnika, tłumaczą nieraz dość zagmatwaną wiedzę. Nie musisz być specem w danym temacie, by nauczyć się czegoś nowego o fizyce, astronomii czy otaczającej nas przyrodzie. Tytuły te skłaniają do stawiania pytań, a szukanie na nie odpowiedzi angażuje nas, pobudza do dalszych przemyśleń i odkrywania kolejnych pokładów wiedzy. Wiemy lepiej jak funkcjonuje świat i jakie są w nim zależności. 


O książce:
Potrafią śpiewać nocą. Są nawet na Marsie. Skrywają prastare bakterie i wirusy z czasów, gdy po Ziemi chodziły mamuty. Lodowce – to od nich zależy nie tylko przyszłość Ziemi, ale także nasza codzienność.
Glacjolog dr Jakub Małecki, autor bloga Glacjoblogia, rozmawia z dziennikarką Julitą Mańczak o swojej pasji, fascynującej arktycznej krainie. Na Spitsbergen regularnie przyciąga go hipnotyzujące piękno lodowców. Tam bada życie i zdrowie lodowych gigantów.
Opowieści jego i innych kluczowych ekspertów w dziedzinie klimatu obrazują złożoność lodowcowego świata i prawdę na temat przyszłości planety. Piotr Pustelnik zdradza powody, dla których himalaiści już wkrótce mogą zostać na zawsze odcięci od niektórych szczytów. Jaki wpływ na naszą codzienność mają lód na Marsie, lodowce w Karakorum, wulkany na drugim końcu świata?
Ten reportaż pozwala zrozumieć świat, w jakim żyjemy.

"Zdawało się, że będzie trwać wiecznie. [...] Lód po prostu był. Powoli jednak zaczyna do nas docierać, że naprawdę wszystko płynie. I to zdecydowanie szybciej, niż można było się spodziewać." (str. 7)



Moje zdanie:
Spitsbergen - miejsce, w którym mieszkają lodowe olbrzymi. Miejsce, które dzięki rozmową dr Małeckiego z Julitą Mańczak staje się dla czytelnika drugim domem. Zaczynamy rozumieć, dlaczego kraina znajdującą się od nas tysiące kilometrów jest dla nas - wszystkich ludzi - tak bardzo ważna. Na całe szczęście coraz więcej mówi się o zmianach klimatu, globalnym ociepleniu i... lodowcach, które pełnią w tych procesach jedne z ważniejszych ról.
Autorzy tłumaczą czytelnikowi podczas swoich wędrówek po Arktyce, jak to wszystko jest ze sobą zadziwiająco połączone, że to co robimy ma wpływ na naszą planetę. Musimy pamiętać przy codziennych czynnościach, że nasza Ziemia jest układem zamkniętym, więc wszystkie jej zasoby są w ograniczonych ilościach. Od naszych wyborów i gospodarowania zależy, czy temperatura wciąż będzie wzrastać. 
Początek końca to fascynująca książka popularno-naukowa napisana lekkim językiem, a jednocześnie wnosząca wiele do życia swojego odbiorcy. Nie da się jej przeczytać tak po prostu, bez emocji i jakichkolwiek przemyśleń. Wszystkie trudniejsza pojęcia występujące w tekście wytłumaczone są na końcu. więc nie ma obawy, że słownictwo naukowe nie zostanie zrozumiałe nawet przez laika.
No i oczywiście zapierające dech w piersiach zdjęcia. 
Jeżeli chcecie wiedzieć więcej nie tylko o lodowcach, ale także o przyszłości naszej planety, sięgnijcie po książkę Julity Mańczak i Jakuba Małeckiego. Świetny przykład wartościowej literatury. 

Ocena: 9/10

Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu ZNAK literanova



lutego 03, 2021

Nowości wydawnicze - luty 2021

     ~~~~ PREMIERY LUTEGO~~~~~~ 

Nowy rok rozpoczął się na dobre, a ja już coraz częściej wpisuję dobrą datę: 2021, zamiast 2020 ;)
Nadszedł luty, a wraz z nim kolejne premiery!

1. Kobieta w czerni. Rączka - Susan Hill 05.02.2020
Wydawnictwo: Zysk i Ska

Arthur Kipp, bohater Kobiety w czerni, jest obiecującym adwokatem w londyńskiej kancelarii, który zostaje wysłany do Crythin Gifford – zapadłej mieściny na wietrznych trzęsawiskach, aby wziąć udział w pogrzebie klientki, Alice Darblow, a także załatwić jej sprawy spadkowe. Kipps nic nie wie o sekretach, które kryją się za okiennicami domu pani Darblow, stojącego na końcu kanału i spowitego w mgłę oraz tajemnicę. Rutynowa podróż biznesowa przybiera nieoczekiwany obrót, gdy adwokata zaczynają prześladować seryjnie powtarzające się dźwięki i obrazy: bujający się fotel w pustym pokoju dziecinnym, niewytłumaczalny dźwięk powozu, dziecięcy okrzyk we mgle i – najbardziej przerażająca – widmowa kobieta w czerni.
 Psychologicznie przerażająca i wspaniale zaskakująca Kobieta w czerni to znakomity, pierwszorzędny dreszczowiec.

Antykwariusz Adam Snow, bohater Rączki, wraca późnym wieczorem od klienta. Gdy szuka drogi na skróty, gubi się i natrafia na zapuszczony, wiekowy Biały Dom. Gdy wchodzi na teren dawnego ogrodu, nagle czuje, jak w jego dłoń wślizguje mała ręka, zupełnie jakby w mroku jakiś dzieciaczek stanął obok i chciał się przytrzymać. Zaintrygowany Snow postanawia dowiedzieć się więcej i odkrywa niektóre szczegóły burzliwej historii tajemniczego domostwa, który po krótkim okresie świetności popadł w zapomnienie.
Osobliwe doświadczenie zrazu tylko interesuje antykwariusza, lecz wkrótce zaczynają go nawiedzać dramatyczne sny, ataki paniki, a także coraz częstsze wizyty rączki, coraz groźniejsze i złowrogie...



2. Trzynasta opowieść - Diane Setterfield 10.02.2020
Wydawnictwo: Albatros

Był sobie kiedyś dom zwany Angelfield. Mieszkały w nim siostry bliźniaczki. 
Czy wierzycie w duchy?
No to posłuchajcie... 
Posiadłość Angelfield to dziś jedynie zgliszcza, ruina, o której mało kto pamięta. Ale dawniej ta podupadła dziś rezydencja była okazałym domem zamożnej i ekscentrycznej rodziny – przebiegłej manipulatorki Isabelle, jej porywczego brata Charliego i dzikich, nieokiełznanych bliźniaczek, Emmeline i Adeline. 
Do dziś Angelfield, choć niewiele już z niego zostało, skrywa przerażający sekret... 
Czy młoda biografka Margaret Lea zdoła odkryć tajemnicę tej wspaniałej niegdyś posiadłości i zamieszkających ją pokoleń jednego rodu oraz mroczny związek łączący domostwo ze sławną autorką bestsellerów Vidą Winter? 
Gdy Margaret podąża tropem historii z przeszłości, z cienia wyłania się jej własny bolesny sekret, któremu prędzej czy później będzie musiała stawić czoło. 
Opowieść o tragicznych losach rodziny naznaczonej śmiercią i szaleństwem, o miłości na skraju nienawiści, o bolesnej, nieuniknionej stracie i o rozpaczy, której nie leczy upływ czasu.



3. Sławne koty i ich ludzie - Heike Reinecke, Andreas Schlieper 10.02.2020
Wydawnictwo: Znak Horyzont

Sławni muzycy, znakomici pisarze, wybitni politycy. 
Co ich łączy?
Wszyscy mają swojego kota! Przypadek? Czy gotowy przepis na sukces? 
Freddie Mercury miał 10 kotów. O swojej ulubienicy napisał nawet piosenkę. W trasach koncertowych dzwonił do swoich pupili, a w Boże Narodzenie obdarowywał je prezentami. 
Kot Winstona Churchilla miał ciepłą posadkę w brytyjskim rządzie i stałą pensję. Bez ulubieńca siedzącego na swoim krześle w jadalni nie mógł rozpocząć się żaden posiłek w rezydencji Churchillów. Wisława Szymborska wiedziała, że sekretem udanego związku jest posiadanie kota, a najlepszym sposobem opieki nad futrzakiem jest intensywna kocia demoralizacja. Gdyby mogła, sama zostałaby kotem – wtedy nie dostałaby tego nieszczęsnego Nobla. 
Czy koty potrafią żyć bez swojego człowieka? 
Czy robią to, czego się od nich wymaga? 
Czy mają jakieś inne zadanie niż bycie puchatym królem swojego domu? 
Czy są rozpieszczane, głaskane i karmione jak prawdziwi arystokraci? 
Więc kto kogo udomowił? Człowiek kota, czy kot swojego człowieka?



4. Schronisko - Sam Lloyd 10.02.2020
Wydawnictwo: WAB

Wstrząsająca historia genialnej nastoletniej szachistki. Jeden z najgłośniejszych thrillerów ostatnich lat. Trzynastoletnia Elissa ma za chwilę wziąć udział w najważniejszym wydarzeniu swojego życia, Ogólnoangielskim Młodzieżowym Grand Prix w Szachach. Jednak tuż przed rozpoczęciem turnieju zostaje porwana i budzi się w podziemnej celi gdzieś w Lesie Pamięci. 
Elijah ma dwanaście lat, ale zna cała okolicę jak własną kieszeń. Kiedy pojawia się w celi, dziewczyna liczy na to, że jej pomoże i pójdzie na policje. Jednak Elijah nie chce, żeby Elissa odeszła z lasu. W miarę jak zachowanie jej porywacza robi się coraz dziwniejsze, Elissa uświadamia sobie, że ów dziwny, samotny chłopiec to jej jedyna nadzieja na przetrwanie. 
Próbuje go przechytrzyć i tak rozpoczyna się pełna zdradliwych pozorów gra w kotka i myszkę – a jednocześnie zawiązuje się relacja, która przesądzi o losach obojga nastolatków.



5. Dwadzieścia lat ciszy - Przemysław Wilczyński 10.02.2020
Wydawnictwo: Akurat

Bogna od dwudziestu lat poszukuje córki, którą ostatni raz widziano wsiadającą do czarnej furgonetki. W ten sam sposób znika Igor. Jego przyjaciel Niko rusza tropem tajemniczego sprawcy. Pomagają mu Bogna i Hubert – bezdomny były wojskowy, mający własne porachunki z siłami ciemności. Złowieszcza aura otaczająca zagadkowy pojazd przyciąga inne zło: Blacha, psychopatyczny uciekinier ze szpitala psychiatrycznego, wreszcie może bezkarnie wcielać w życie swoje chore fantazje, ale nie wie, że jest tylko narzędziem w rękach kogoś, a może czegoś, znacznie gorszego...



6. Głos z zaświatów - Bernard Werber 10.02.2020
Wydawnictwo: Sonia Draga

Najnowsza powieść autora słynnej trylogii o MRÓWKACH. 
Pewnego poranka Gabriel Wells, wzięty pisarz, budzi się i odkrywa, że... umarł. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że został otruty. Mężczyzna wędruje po świecie żywych, lecz pozostaje widoczny tylko dla Lucy Filipini – medium – która pracuje dla tajemniczej Hierarchii. 
Wspólnie podejmują osobliwe śledztwo, w którym towarzyszy im Encyklopedia wiedzy względnej i absolutnej Edmunda Wellsa – monumentalne dzieło przodka Gabriela.



7. Kroniki zbrodni. Tajemnicze zaginięcia, seryjni mordercy, sprawy, których do dziś nie udało się wyjaśnić.. - Monika Całkiewicz, Robert Ziębiński 24.02.2020
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Najbardziej wstrząsające zbrodnie ostatnich lat w Polsce. 
Monika Całkiewicz jako prokurator przez lata badała motywy sprawców zabójstw i analizowała sposoby ich działania. W rozmowie z Robertem Ziębińskim odsłania kulisy spraw kryminalnych, które wstrząsnęły Polską XXI wieku. Spraw, o których słyszał każdy, ale i tych nieujawnianych przez lata. Krok po kroku analizuje przebieg zbrodni, pokazuje metody pracy organów ścigania i wyłapuje momenty, kiedy śledztwo mogło przybrać zupełnie inny obrót... 
Jak zmieniły się metody pracy policji i prokuratury na przestrzeni lat? 
Ile dzieli stalkera od wyrafinowanego mordercy? 
Jak duży wpływ na przebieg śledztwa mają media?
I czy zabójca naprawdę jest w stanie zatuszować wszystkie ślady? 
Kroniki zbrodni to nie tylko mrożące krew w żyłach historie kryminalne, ale również dowód na to, że zło drzemiące w człowieku jest bliżej, niż nam się wydaje.



stycznia 27, 2021

Zapowiedź

Tytuł: Droga wiedzie przez sen. Gdzie diabeł mówi dobranoc – tom 3 
Autor: Karina Bonowicz
Wydawnictwo: Initium
Premiera: 21/01/2020





ZAPOWIEDŹ:

Według legendy wiele stuleci temu czwórka przyjaciół została wygnana z rodzinnej wioski, gdyż ludzie lękali się ich czarów. Rozeszli się w cztery strony świata, ale zadziwiającym zbiegiem okoliczności i tak wszyscy dotarli w to samo miejsce – do czarciego kamienia. Tam wywołali diabła i dobili z nim targu...
Ich potomkowie przez wieki odczuwali skutki tego paktu i bezskutecznie próbowali się z niego wywikłać. 
Czy przedstawicielom kolejnego pokolenia uda się wreszcie wrócić do normalności?     
Jakie przeszkody będą musieli wcześniej pokonać?     
Z jakimi przeciwnikami się zmierzyć?
Jakich sojuszników pozyskać? 
------
Małe miasteczko na odludziu stanie się sceną niezwykłych wydarzeń. Klątwa nie zostaje zdjęta, rytuał się nie udaje. Okazuje się, że podczas jego odprawiania miejsce Nikodema zajął jego brat bliźniak, Mikołaj, o którego istnieniu nikt dotąd nie wiedział.
No, prawie nikt…
Za sprawą zaklęcia makowego kwiatu bracia, na zmianę, zapadali w sen na pół roku.
Nikt nigdy nie zorientował się, że jest ich dwóch. Aż do czasu rytuału. Alicja staje przed poważnym dylematem: obudzić Nikodema i doprowadzić do ponownego ceremoniału czy razem z Mikołajem spróbować przejść do innego wymiaru i tam odszukać ampułkę z krwią wszystkich przodków, o mocy mogącej nawet przywrócić życie umarłym.
Żeby jednak podjąć jakąkolwiek decyzję, musi spotkać się z Nikodemem. Tylko on może wziąć udział w rytuale i tylko on zna miejsce ukrycia cymelium – księgi stanowiącej portal między wymiarami. Jedyną zaś drogą do chłopaka jest wejście w jego sen…
-------

Recenzje poprzednich tomów znajdziecie:
TUTAJ

stycznia 23, 2021

Zapowiedź

Tytuł: Skóra
Autor: Piotr Kościelny
Wydawnictwo: Initium
Premiera: 22/01/2020




ZAPOWIEDŹ:

Przeszli do następnej sali. Spod ich stóp zaczęły uciekać szczury. Do smrodu, który wypełniał budynek, doszły jeszcze piski gryzoni. Udali się do miejsca, gdzie szczury piszczały najgłośniej. Majchrzak rozproszył mrok światłem latarki i ich oczom ukazał się makabryczny widok. Władek usłyszał zza pleców głos Wojtka: 
 - O kurwa! Dwóch mundurowych zaczęło wymiotować, przytrzymując się ściany. 
 - Wezwij tu techników, niech zabezpieczą teren - rzucił Majchrzak. 
 Gdy Wojtek poszedł, komisarz spojrzał na ścianę. Rozpięte były na niej zwłoki młodej kobiety, z rękami przybitymi do muru. Wyglądała jak Jezus, tylko brakowało kilku rzeczy. Po pierwsze, nie było krzyża. Po drugie, brakowało jej skóry z przodu ciała. A po trzecie, pozbawiona była wnętrzności, do których dorwały się już szczury. Nad i pod ciałem kobiety widoczny był napis zrobiony krwią. Litery układały się w zdanie: "Człowiek jest uczniem, cierpienie jest jego nauczycielem". 
----
 We Wrocławiu zostają odnalezione zwłoki młodej kobiety pozbawione fragmentu skóry. Ta przerażająca zbrodnia zaczyna się powtarzać - w ciągu następnych dni policja natrafia na kolejne ciała ofiar seryjnego zabójcy. Władek Majchrzak, doświadczony policjant wydziału zabójstw wrocławskiej komendy, formuje specjalny zespół, którego zadaniem jest powstrzymanie okrutnego, ale i niezwykle inteligentnego psychopaty. Nadkomisarz będzie musiał stawić czoła wyjątkowo trudnemu wyzwaniu, rzutującemu na jego ustabilizowane dotąd życie prywatne i zawodowe.
Czy policjantowi uda się rozwiązać zagadkę i schwytać przebiegłego mordercę?
-----
 Mocny i wyjątkowo zaskakujący kryminał z potężnym ładunkiem emocjonalnym, ukazujący ciemną stronę miasta, ale i mroczną stronę ludzkiej psychiki. Brutalna, bezkompromisowa i przejmująca „Skóra” zostanie z wami na długo po przeczytaniu ostatniej strony…
Copyright © 2014 RECENZOWNIA KSIĄŻKOWA , Blogger